Issues with building Novell documentation

classic Classic list List threaded Threaded
25 messages Options
12
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Issues with building Novell documentation

Nikolay Derkach
Hi!

I get the following errors which I'm unable to resolve:

runtime error: file /usr/share/susedoc/xslt/misc/svg.color2grayscale.xsl line
75 element copy
Attribute nodes must be added before any child nodes to an element.

runtime error: file /usr/share/susedoc/xslt/misc/svg.color2grayscale.xsl line
110 element attribute
xsl:attribute: Cannot add attributes to an element if children have been
already added to the element.

Thanks for any feedback.
 
--
Regards, Nikolay Derkach
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Issues with building Novell documentation

Nikolay Derkach
В сообщении от Tuesday 14 August 2007 14:31:06 Nikolay Derkach написал(а):

> Hi!
>
> I get the following errors which I'm unable to resolve:
>
> runtime error: file /usr/share/susedoc/xslt/misc/svg.color2grayscale.xsl
> line 75 element copy
> Attribute nodes must be added before any child nodes to an element.
>
> runtime error: file /usr/share/susedoc/xslt/misc/svg.color2grayscale.xsl
> line 110 element attribute
> xsl:attribute: Cannot add attributes to an element if children have been
> already added to the element.
>
> Thanks for any feedback.

Actually there are more lines in front of those:

xsltproc /usr/share/susedoc/xslt/misc/fixsvg.xsl tmp/fire_tables.svg | \
        xsltproc /usr/share/susedoc/xslt/misc/svg.color2grayscale.xsl - >
images/print/fire_tables.svg
Background RRGGBBAA: ffffff00
Area 0:0:405:262,224 exported to 405 x 262 pixels (90 dpi)
Bitmap saved as: images/online/xen_arch_11_a.png
file:///usr/share/xml/svg/schema/dtd/1.1/svg-style.mod:75: validity warning :
Attribute space of element style: already defined
    type %ContentType.datatype; #REQUIRED
    ^
runtime error: file /usr/share/susedoc/xslt/misc/svg.color2grayscale.xsl line
75 element copy
Attribute nodes must be added before any child nodes to an element.

--
Regards, Nikolay Derkach
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation

Thomas Schraitle-2
Hi Nikolay,

On Dienstag, 14. August 2007, Nikolay Derkach wrote:
> [...]
> file:///usr/share/xml/svg/schema/dtd/1.1/svg-style.mod:75: validity
> warning : Attribute space of element style: already defined
>     type %ContentType.datatype; #REQUIRED
>     ^

This is just a warning, nothing serious.


> runtime error: file
> /usr/share/susedoc/xslt/misc/svg.color2grayscale.xsl line 75
> element copy
> Attribute nodes must be added before any child nodes to an element.

Have you tried it with the latest release?


Bye,
Tom

--
Thomas Schraitle

----------------------------------------------------------------------
SUSE LINUX GmbH      >o)   Documentation Specialist
Maxfeldstrasse 5     /\\  
90409 Nuernberg     _\_v   http://en.opensuse.org/Documentation_Team
http://developer.novell.com/wiki/index.php/Lessons_for_Lizards
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation

Nikolay Derkach
Hi Thomas,

В сообщении от Tuesday 14 August 2007 15:51:41 Thomas Schraitle написал(а):

> Hi Nikolay,
>
> On Dienstag, 14. August 2007, Nikolay Derkach wrote:
> > [...]
> > file:///usr/share/xml/svg/schema/dtd/1.1/svg-style.mod:75: validity
> > warning : Attribute space of element style: already defined
> >     type %ContentType.datatype; #REQUIRED
> >     ^
>
> This is just a warning, nothing serious.
>
> > runtime error: file
> > /usr/share/susedoc/xslt/misc/svg.color2grayscale.xsl line 75
> > element copy
> > Attribute nodes must be added before any child nodes to an element.
>
> Have you tried it with the latest release?
>
>
> Bye,
> Tom

Yes, I have. This happens on every SVG file from opensuse-manual.
A snip of make log is here:
http://svn.team.org.ru:8000/trac/browser/test/svg_errors.txt?format=txt

--
Regards, Nikolay Derkach
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation

Nikolay Derkach
В сообщении от Tuesday 14 August 2007 21:19:52 Nikolay Derkach написал(а):

> Hi Thomas,
>
> В сообщении от Tuesday 14 August 2007 15:51:41 Thomas Schraitle написал(а):
> > Hi Nikolay,
> >
> > On Dienstag, 14. August 2007, Nikolay Derkach wrote:
> > > [...]
> > > file:///usr/share/xml/svg/schema/dtd/1.1/svg-style.mod:75: validity
> > > warning : Attribute space of element style: already defined
> > >     type %ContentType.datatype; #REQUIRED
> > >     ^
> >
> > This is just a warning, nothing serious.
> >
> > > runtime error: file
> > > /usr/share/susedoc/xslt/misc/svg.color2grayscale.xsl line 75
> > > element copy
> > > Attribute nodes must be added before any child nodes to an element.
> >
> > Have you tried it with the latest release?
> >
> >
> > Bye,
> > Tom
>
> Yes, I have. This happens on every SVG file from opensuse-manual.
> A snip of make log is here:
> http://svn.team.org.ru:8000/trac/browser/test/svg_errors.txt?format=txt

Also: if I overcome these svgs this is unfortunately not the end:

/usr/share/susedoc/bin/fopchangefontpath.py /usr/share/susedoc/etc/FOP/fop-suse.xml -o /home/nderkach/.susedoc/fop-config.xml
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/share/susedoc/bin/fopchangefontpath.py", line 254, in <module>
    fop.process()
  File "/usr/share/susedoc/bin/fopchangefontpath.py", line 209, in process
    fontres[0],
IndexError: list index out of range
make: *** [/home/nderkach/.susedoc/fop-config.xml] Error 1

--
Regards, Nikolay Derkach
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation

Thomas Schraitle-2
Hi Nikolay,

On Dienstag, 14. August 2007, Nikolay Derkach wrote:

> [...]
> > > > runtime error: file
> > > > /usr/share/susedoc/xslt/misc/svg.color2grayscale.xsl line 75
> > > > element copy
> > > > Attribute nodes must be added before any child nodes to an
> > > > element.
> > >
> > > Have you tried it with the latest release?
> >
> > Yes, I have. This happens on every SVG file from opensuse-manual.
> > A snip of make log is here:
> > http://svn.team.org.ru:8000/trac/browser/test/svg_errors.txt?form
> >at=txt
>
> Also: if I overcome these svgs this is unfortunately not the end:
>
> /usr/share/susedoc/bin/fopchangefontpath.py
> /usr/share/susedoc/etc/FOP/fop-suse.xml -o
> /home/nderkach/.susedoc/fop-config.xml Traceback (most recent call
> last):
>   File "/usr/share/susedoc/bin/fopchangefontpath.py", line 254, in
> <module> fop.process()
>   File "/usr/share/susedoc/bin/fopchangefontpath.py", line 209, in
> process fontres[0],
> IndexError: list index out of range
> make: *** [/home/nderkach/.susedoc/fop-config.xml] Error 1

I checked out your files from svn://svn.team.org.ru/trunk/merged/ and
build all books with XEP some with FOP and they work.

I guess there are two possibilities:

1. Missing Packages or Wrong Versions
There is a bug related to SVG in the 0.95 release of dia (published in
10.2). In my repository [1] you can find a patched version from
Berthold. Please check your package versions and compare it with the
following list:

$ rpm -q susedoc inkscape transfig ImageMagick xml-commons-resolver
docbook-xsl-stylesheets svg-dtd freefont agfa-fonts fop dia

  susedoc-4.2_20070813-1
  inkscape-0.44.1-26.2
  transfig-3.2.5_alpha7-1
  ImageMagick-6.3.0.0-27.6
  xml-commons-resolver-1.1-43
  docbook-xsl-stylesheets-1.73.0-2
  svg-dtd-20030114-192
  freefont-0.20060718-28
  agfa-fonts-2003.03.19-53
  fop-0.93-2.1
  dia-0.96.1-5.1


2. Old SVG Graphics
Did you try a "make clean"? If make finds an already processed SVG
graphic, it will not create it from the original source. For this
reason remove some old files and rebuild the book from scratch.
I had this bug last time too but I am pretty sure it is fixed now.


The last error about fop-config.xml looks really strange but I think
is has something to do with one of the issues before.


Hope this helps,
Tom


----
[1] http://software.opensuse.org/download/home:/thomas-schraitle/

--
Thomas Schraitle

----------------------------------------------------------------------
SUSE LINUX GmbH      >o)   Documentation Specialist
Maxfeldstrasse 5     /\\  
90409 Nuernberg     _\_v   http://en.opensuse.org/Documentation_Team
http://developer.novell.com/wiki/index.php/Lessons_for_Lizards
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation

Nikolay Derkach
Hi Thomas,

В сообщении от Wednesday 15 August 2007 11:26:32 Thomas Schraitle написал(а):

> I checked out your files from svn://svn.team.org.ru/trunk/merged/ and
> build all books with XEP some with FOP and they work.
>
> I guess there are two possibilities:
>
> 1. Missing Packages or Wrong Versions
> There is a bug related to SVG in the 0.95 release of dia (published in
> 10.2). In my repository [1] you can find a patched version from
> Berthold. Please check your package versions and compare it with the
> following list:
>
> $ rpm -q susedoc inkscape transfig ImageMagick xml-commons-resolver
> docbook-xsl-stylesheets svg-dtd freefont agfa-fonts fop dia
>
>   susedoc-4.2_20070813-1
>   inkscape-0.44.1-26.2
>   transfig-3.2.5_alpha7-1
>   ImageMagick-6.3.0.0-27.6
>   xml-commons-resolver-1.1-43
>   docbook-xsl-stylesheets-1.73.0-2
>   svg-dtd-20030114-192
>   freefont-0.20060718-28
>   agfa-fonts-2003.03.19-53
>   fop-0.93-2.1
>   dia-0.96.1-5.1
>
>
> 2. Old SVG Graphics
> Did you try a "make clean"? If make finds an already processed SVG
> graphic, it will not create it from the original source. For this
> reason remove some old files and rebuild the book from scratch.
> I had this bug last time too but I am pretty sure it is fixed now.
>
>
> The last error about fop-config.xml looks really strange but I think
> is has something to do with one of the issues before.
>
>
> Hope this helps,
> Tom
>
>
> ----
> [1] http://software.opensuse.org/download/home:/thomas-schraitle/

Thanks, some of those packages were indeed not installed.

susedoc-4.2_20070813-2.1
inkscape-0.45.1-46
transfig-3.2.5-7
ImageMagick-6.3.5.3-10
xml-commons-resolver-1.1-98
docbook-xsl-stylesheets-1.73.0-3.3
package svg-dtd is not installed
freefont-0.20060718-77
agfa-fonts-2003.03.19-51
fop-0.93-11
dia-0.96.1-6.1

I couln't find svg-dtd, but seems that it's provided by svg-schema

And finally the same error :(

--
Regards, Nikolay Derkach
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation

Thomas Schraitle-2
Hi Nikolay,

On Mittwoch, 15. August 2007, Nikolay Derkach wrote:
> [...]
> Thanks, some of those packages were indeed not installed.
>
> [...]
> I couln't find svg-dtd, but seems that it's provided by svg-schema

Right. It was necessary as the package contains the RELAX NG schemas
now.

However, it seems you use a 10.3 system. At the moment, I wouldn't
recommend to use it as a production system.


Back to your problem: You can try to run the following command (send
to output directly to me):

$ xsltproc /usr/share/susedoc/xslt/misc/fixsvg.xsl
images/src/svg/fire_tables.svg


Bye,
Tom

--
Thomas Schraitle

----------------------------------------------------------------------
SUSE LINUX GmbH      >o)   Documentation Specialist
Maxfeldstrasse 5     /\\  
90409 Nuernberg     _\_v   http://en.opensuse.org/Documentation_Team
http://developer.novell.com/wiki/index.php/Lessons_for_Lizards
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation (RESOLVED)

Thomas Schraitle-2
In reply to this post by Nikolay Derkach
Hi Nikolay,

On Mittwoch, 15. August 2007, Nikolay Derkach wrote:
> [...]
>
> And finally the same error :(

Sorry, I looked at the wrong issue. After I tried it with 10.3 Beta 1,
it has nothing to do with susedoc or the stylesheets. It's the
libxml2 library. :-/

I always tried it with 10.2. After I configured it on 10.3 I got the
same error that you reported.
I complied the previous version (2.6.28) on 10.3, installed it and
complied the book successfully. In the current version (2.6.29) there
is something fishy. I hadn't had the chance to look closer to this
issue, it's just a quick report for you.

Do you mind to file a bug report for component libxml2?  Thanks
Nikolay for reporting this issue! :-)


Thanks,
Tom

--
Thomas Schraitle

----------------------------------------------------------------------
SUSE LINUX GmbH      >o)   Documentation Specialist
Maxfeldstrasse 5     /\\  
90409 Nuernberg     _\_v   http://en.opensuse.org/Documentation_Team
http://developer.novell.com/wiki/index.php/Lessons_for_Lizards
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation (not really RESOLVED)

Nikolay Derkach
Hi Thomas,

В сообщении от Wednesday 15 August 2007 15:56:37 Thomas Schraitle написал(а):
> However, it seems you use a 10.3 system. At the moment, I wouldn't
> recommend to use it as a production system.

This is not a production at all, just a home system that fits my needs well.

В сообщении от Wednesday 15 August 2007 16:55:48 Thomas Schraitle написал(а):

> Hi Nikolay,
>
> On Mittwoch, 15. August 2007, Nikolay Derkach wrote:
> > [...]
> >
> > And finally the same error :(
>
> Sorry, I looked at the wrong issue. After I tried it with 10.3 Beta 1,
> it has nothing to do with susedoc or the stylesheets. It's the
> libxml2 library. :-/
>
> I always tried it with 10.2. After I configured it on 10.3 I got the
> same error that you reported.
> I complied the previous version (2.6.28) on 10.3, installed it and
> complied the book successfully. In the current version (2.6.29) there
> is something fishy. I hadn't had the chance to look closer to this
> issue, it's just a quick report for you.
>
> Do you mind to file a bug report for component libxml2?  Thanks
> Nikolay for reporting this issue! :-)

Bug 300675 Submitted :)

Half a year ago I was also confronted by problems with FOP and fonts. Tomorrow
they remind about themselves.again. FOP complains about missing fonts and
hence I get "#" instead of normal letters in my pdfs. Some adjustment is
needed here. Could you please look at that?

One of the errors: WARNING: Font 'sansserif,normal,400' not found.
Substituting with 'any,normal,400'.

Log file is here:
http://svn.team.org.ru:8000/trac/browser/test/fop_font_errors.txt?format=txt

--
Regards, Nikolay Derkach
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation (RESOLVED?)

Thomas Schraitle-2
Hi Nikolay,

On Mittwoch, 15. August 2007, Nikolay Derkach wrote:
> [...]
> >
> > Do you mind to file a bug report for component libxml2?  Thanks
> > Nikolay for reporting this issue! :-)
>
> Bug 300675 Submitted :)

Thanks! :)


> Half a year ago I was also confronted by problems with FOP and
> fonts. Tomorrow they remind about themselves.again. FOP complains
> about missing fonts and hence I get "#" instead of normal letters
> in my pdfs. Some adjustment is needed here. Could you please look
> at that?
>
> One of the errors: WARNING: Font 'sansserif,normal,400' not found.
> Substituting with 'any,normal,400'.

The mechanism is already there. :) You have to run make like this:

  $ make FOP=suse-fop

You need the previous line, if you have both XEP and FOP installed.  
Otherwise make prefers XEP. If you have only FOP installed, it
shouldn't be necessary (although I would like to know, if there is
something fishy. ;) )

The above line creates a PDF with an embedded AndaleSans font.


Bye,
Tom

--
Thomas Schraitle

----------------------------------------------------------------------
SUSE LINUX GmbH      >o)   Documentation Specialist
Maxfeldstrasse 5     /\\  
90409 Nuernberg     _\_v   http://en.opensuse.org/Documentation_Team
http://developer.novell.com/wiki/index.php/Lessons_for_Lizards
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation (RESOLVED?)

Nikolay Derkach
Hi Thomas,

В сообщении от Thursday 16 August 2007 10:48:26 Thomas Schraitle написал(а):

> > Half a year ago I was also confronted by problems with FOP and
> > fonts. Tomorrow they remind about themselves.again. FOP complains
> > about missing fonts and hence I get "#" instead of normal letters
> > in my pdfs. Some adjustment is needed here. Could you please look
> > at that?
> >
> > One of the errors: WARNING: Font 'sansserif,normal,400' not found.
> > Substituting with 'any,normal,400'.
>
> The mechanism is already there. :) You have to run make like this:
>
>   $ make FOP=suse-fop
>
> You need the previous line, if you have both XEP and FOP installed.
> Otherwise make prefers XEP. If you have only FOP installed, it
> shouldn't be necessary (although I would like to know, if there is
> something fishy. ;) )
>
> The above line creates a PDF with an embedded AndaleSans font.

I don't have XEP installed.

"make FOP=suse-fop" produces pretty the same result. Moreover if ./tmp
directory is empty in simply fails (doesn't create it).

Maybe should I intall some additional font package in addition to the
previous?

--
Regards, Nikolay Derkach
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation (RESOLVED?)

Thomas Schraitle-2
Hi,

On Donnerstag, 16. August 2007, Nikolay Derkach wrote:
> [...]
> > The above line creates a PDF with an embedded AndaleSans font.
>
> I don't have XEP installed.
>
> "make FOP=suse-fop" produces pretty the same result. Moreover if
> ./tmp directory is empty in simply fails (doesn't create it).

Yes, but that's because you have version 2.6.29 of libxml2 which
contains this error. Maybe you should try to install the previous
version and rebuild it again? I tried it with your XML sources and I
can create a PDF with FOP (although I see some warnings.)


> Maybe should I intall some additional font package in addition to
> the previous?

Not really, the agfa-fonts and freefonts packages are enough.


Bye,
Tom

--
Thomas Schraitle

----------------------------------------------------------------------
SUSE LINUX GmbH      >o)   Documentation Specialist
Maxfeldstrasse 5     /\\  
90409 Nuernberg     _\_v   http://en.opensuse.org/Documentation_Team
http://developer.novell.com/wiki/index.php/Lessons_for_Lizards
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation (RESOLVED?)

Nikolay Derkach
Hi,

В сообщении от Thursday 16 August 2007 11:41:23 Thomas Schraitle написал(а):

> > > The above line creates a PDF with an embedded AndaleSans font.
> >
> > I don't have XEP installed.
> >
> > "make FOP=suse-fop" produces pretty the same result. Moreover if
> > ./tmp directory is empty in simply fails (doesn't create it).
>
> Yes, but that's because you have version 2.6.29 of libxml2 which
> contains this error. Maybe you should try to install the previous
> version and rebuild it again? I tried it with your XML sources and I
> can create a PDF with FOP (although I see some warnings.)

I have libxml2-2.6.28-38.5 installed from your repository. But what has it to
do with the missing fonts?

To be more clear, what I'm doing:

> source ENV-opensuse-startup
Using the DTDROOT /usr/share/susedoc
Setting BOOK variable to opensuse-startup
No docmanager available, continuing ...
Found FO processor: fop
Using /usr/share/susedoc/bin/suse-fop for PDF creation.

> source ENV-opensuse-kdequick
Using the DTDROOT /usr/share/susedoc
Setting BOOK variable to opensuse-kdequick
No docmanager available, continuing ...
Found FO processor: fop
Using /usr/share/susedoc/bin/suse-fop for PDF creation.

>make color-pdf

and there I get this:
http://svn.team.org.ru:8000/trac/browser/test/fop_font_errors.txt?format=txt

I'm more than sure this is a FOP issue.

--
Regards, Nikolay Derkach
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation (RESOLVED?)

Thomas Schraitle-2
Hi,

On Donnerstag, 16. August 2007, Nikolay Derkach wrote:
> [...]
>
> I have libxml2-2.6.28-38.5 installed from your repository. But what
> has it to do with the missing fonts?

Sure, this has nothing to do with it. :) I thought, you had the 2.6.29
still installed. It wasn't clear to me which version do you have.


> To be more clear, what I'm doing:
> > source ENV-opensuse-startup
>
> Using the DTDROOT /usr/share/susedoc
> Setting BOOK variable to opensuse-startup
> No docmanager available, continuing ...
> Found FO processor: fop
> Using /usr/share/susedoc/bin/suse-fop for PDF creation.
>
> > source ENV-opensuse-kdequick
>
> Using the DTDROOT /usr/share/susedoc
> Setting BOOK variable to opensuse-kdequick
> No docmanager available, continuing ...
> Found FO processor: fop
> Using /usr/share/susedoc/bin/suse-fop for PDF creation.
>
> >make color-pdf

That looks ok to me. Same on my system.


> and there I get this:
> http://svn.team.org.ru:8000/trac/browser/test/fop_font_errors.txt?f
>ormat=txt
>
> I'm more than sure this is a FOP issue.

That's strange. Your log file obviously shows some elements from the
XEP namespace. That should not happen. I don't get these warnings.
Either you posted the wrong log file or there is an error somewhere
else. I get these warnings:

FOP_CONFIG_FILE=/suse/toms/.susedoc/fop-config.xml /usr/share/susedoc/bin/suse-fop -q
tmp/opensuse-kdequick-fop.fo opensuse-kdequick-fop.pdf
* Using : suse-fop 18205 2007-03-06 07:57:37Z toms $
* FOP using configuration file »/suse/toms/.susedoc/fop-config.xml«
* FOP has catalog support
16.08.2007 11:12:56 org.apache.fop.hyphenation.Hyphenator
getHyphenationTree
SEVERE: Couldn't find hyphenation pattern ru
16.08.2007 11:12:58 org.apache.fop.layoutmgr.PageBreakingAlgorithm
updateData2
WARNING: Part/page 0 overflows the available area in block-progression
dimension. (fo:static-content, location: 381/60)
16.08.2007 11:12:58 org.apache.fop.layoutmgr.PageBreakingAlgorithm
updateData2
[... similar lines deleted...]


We should clarify these issues:

1. Open a new shell and try these steps again. Is there any
difference?

2. Did a "make clean" help?

3. Do you have the agfa-fonts installed? Get it from here (you have to
rebuild it for 10.3, probably adapt the SPEC file):
ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/10.1/SUSE-Linux10.1-GM-Extra/suse/src/agfa-fonts-2003.03.19-28.src.rpm




Bye,
Tom

--
Thomas Schraitle

----------------------------------------------------------------------
SUSE LINUX GmbH      >o)   Documentation Specialist
Maxfeldstrasse 5     /\\  
90409 Nuernberg     _\_v   http://en.opensuse.org/Documentation_Team
http://developer.novell.com/wiki/index.php/Lessons_for_Lizards
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation (RESOLVED?)

Nikolay Derkach
Hi,

В сообщении от Thursday 16 August 2007 13:25:03 Thomas Schraitle написал(а):

> > I'm more than sure this is a FOP issue.
>
> That's strange. Your log file obviously shows some elements from the
> XEP namespace. That should not happen. I don't get these warnings.
> Either you posted the wrong log file or there is an error somewhere
> else. I get these warnings:
>
> FOP_CONFIG_FILE=/suse/toms/.susedoc/fop-config.xml
> /usr/share/susedoc/bin/suse-fop -q tmp/opensuse-kdequick-fop.fo
> opensuse-kdequick-fop.pdf
> * Using : suse-fop 18205 2007-03-06 07:57:37Z toms $
> * FOP using configuration file »/suse/toms/.susedoc/fop-config.xml«
> * FOP has catalog support
> 16.08.2007 11:12:56 org.apache.fop.hyphenation.Hyphenator
> getHyphenationTree
> SEVERE: Couldn't find hyphenation pattern ru
> 16.08.2007 11:12:58 org.apache.fop.layoutmgr.PageBreakingAlgorithm
> updateData2
> WARNING: Part/page 0 overflows the available area in block-progression
> dimension. (fo:static-content, location: 381/60)
> 16.08.2007 11:12:58 org.apache.fop.layoutmgr.PageBreakingAlgorithm
> updateData2
> [... similar lines deleted...]
>
>
> We should clarify these issues:
>
> 1. Open a new shell and try these steps again. Is there any
> difference?

no

> 2. Did a "make clean" help?

no

> 3. Do you have the agfa-fonts installed? Get it from here (you have to
> rebuild it for 10.3, probably adapt the SPEC file):
> ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/10.1/SUSE-Linux10.1-GM-Extra/suse/src/agfa
>-fonts-2003.03.19-28.src.rpm

Sure I have them installed. Just with a bit modified spec (for font path),
though it doesn't matter.

--
Regards, Nikolay Derkach
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation (RESOLVED?)

Thomas Schraitle-2
Hi Nikolay,

On Donnerstag, 16. August 2007, Nikolay Derkach wrote:
> [...]
>
> > 3. Do you have the agfa-fonts installed? Get it from here (you
> > have to rebuild it for 10.3, probably adapt the SPEC file):
> > ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/10.1/SUSE-Linux10.1-GM-Extra/sus
> >e/src/agfa -fonts-2003.03.19-28.src.rpm
>
> Sure I have them installed. Just with a bit modified spec (for font
> path), though it doesn't matter.

Ok, let's try another idea:

4. Rename your FOP config with "old ~/.susedoc/fop-config.xml" and
   rebuild the book. Do you see any changes?


Bye,
Tom

--
Thomas Schraitle

----------------------------------------------------------------------
SUSE LINUX GmbH      >o)   Documentation Specialist
Maxfeldstrasse 5     /\\  
90409 Nuernberg     _\_v   http://en.opensuse.org/Documentation_Team
http://developer.novell.com/wiki/index.php/Lessons_for_Lizards
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation (RESOLVED?)

Nikolay Derkach
Hi Thomas,

В сообщении от Thursday 16 August 2007 15:32:24 Thomas Schraitle написал(а):
> Ok, let's try another idea:
>
> 4. Rename your FOP config with "old ~/.susedoc/fop-config.xml" and
>    rebuild the book. Do you see any changes?

Sure I've tried this as well.

--
Regards, Nikolay Derkach
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation (RESOLVED?)

Nikolay Derkach
В сообщении от Thursday 16 August 2007 15:43:48 вы написали:
> Hi Thomas,
>
> В сообщении от Thursday 16 August 2007 15:32:24 Thomas Schraitle написал(а):
> > Ok, let's try another idea:
> >
> > 4. Rename your FOP config with "old ~/.susedoc/fop-config.xml" and
> >    rebuild the book. Do you see any changes?
>
> Sure I've tried this as well.

Seems that default confgiuration file ~/.susedoc/fop-config.xml misses
required fonts:

==========

<fop version="1.0">

 <renderers>
  <renderer mime="application/pdf">
   <fonts>

    <font embed-url="/usr/share/fonts/URW/n022003l.pfb" kerning="yes"
metrics-url="/usr/share/susedoc/etc/FOP/nimbus-mono.xml">
     <font-triplet name="suse_mono" style="normal" weight="normal" />
    </font>
    <font embed-url="/usr/share/fonts/URW/n022023l.pfb" kerning="yes"
metrics-url="/usr/share/susedoc/etc/FOP/nimbus-mono_italic.xml">
     <font-triplet name="suse_mono" style="italic" weight="normal" />
    </font>
    <font embed-url="/usr/share/fonts/URW/n022004l.pfb" kerning="yes"
metrics-url="/usr/share/susedoc/etc/FOP/nimbus-mono_bold.xml">
     <font-triplet name="suse_mono" style="normal" weight="bold" />
    </font>
    <font embed-url="/usr/share/fonts/URW/n022004l.pfb" kerning="yes"
metrics-url="/usr/share/susedoc/etc/FOP/nimbus-mono_bolditalic.xml">
     <font-triplet name="suse_mono" style="italic" weight="bold" />
    </font>


    <font embed-url="/usr/share/fonts/truetype/ans_____.ttf" kerning="yes"
metrics-url="/usr/share/susedoc/etc/FOP/andale-sans.xml">
     <font-triplet name="suse_sans" style="normal" weight="normal" />
    </font>
    <font embed-url="/usr/share/fonts/truetype/ansi____.ttf" kerning="yes"
metrics-url="/usr/share/susedoc/etc/FOP/andale-sans_italic.xml">
     <font-triplet name="suse_sans" style="italic" weight="normal" />
    </font>
    <font embed-url="/usr/share/fonts/truetype/ansb____.ttf" kerning="yes"
metrics-url="/usr/share/susedoc/etc/FOP/andale-sans_bold.xml">
     <font-triplet name="suse_sans" style="normal" weight="bold" />
    </font>
    <font embed-url="/usr/share/fonts/truetype/ansbi___.ttf" kerning="yes"
metrics-url="/usr/share/susedoc/etc/FOP/andale-sans_bolditalic.xml">
     <font-triplet name="suse_sans" style="italic" weight="bold" />
    </font>


    <font embed-url="/usr/share/fonts/truetype/thowr___.ttf" kerning="yes"
metrics-url="/usr/share/susedoc/etc/FOP/thorndale-serif.xml">
     <font-triplet name="suse_serif" style="normal" weight="normal" />
    </font>
    <font embed-url="/usr/share/fonts/truetype/thowi___.ttf" kerning="yes"
metrics-url="/usr/share/susedoc/etc/FOP/thorndale-serif_italic.xml">
     <font-triplet name="suse_serif" style="italic" weight="normal" />
    </font>
    <font embed-url="/usr/share/fonts/truetype/thowb___.ttf" kerning="yes"
metrics-url="/usr/share/susedoc/etc/FOP/thorndale-serif_bold.xml">
     <font-triplet name="suse_serif" style="normal" weight="bold" />
    </font>
    <font embed-url="/usr/share/fonts/truetype/thowbi__.ttf" kerning="yes"
metrics-url="/usr/share/susedoc/etc/FOP/thorndale-serif_bolditalic.xml">
     <font-triplet name="suse_serif" style="italic" weight="bold" />
    </font>



   </fonts>
  </renderer>

 </renderers>

=============


--
Regards, Nikolay Derkach
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Re: Issues with building Novell documentation (RESOLVED?)

Thomas Schraitle-2
Hi,

On Donnerstag, 16. August 2007, Nikolay Derkach wrote:
> [...]
> Seems that default confgiuration file ~/.susedoc/fop-config.xml
> misses required fonts:

Ok, I think, I have now a better understanding of the problem. :)

It seems there is an inconsistency between the FOP config file and the
fo/fonts.xsl stylesheet in regard of the font names. This stylesheet
is responsible for selecting the correct fonts for XEP or FOP.
Probably I will release a new version of susedoc tomorrow, if my
tests are successful.

Let's get the fingers crossed. ;)


Bye,
Tom

--
Thomas Schraitle

----------------------------------------------------------------------
SUSE LINUX GmbH      >o)   Documentation Specialist
Maxfeldstrasse 5     /\\  
90409 Nuernberg     _\_v   http://en.opensuse.org/Documentation_Team
http://developer.novell.com/wiki/index.php/Lessons_for_Lizards
---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [hidden email]
For additional commands, e-mail: [hidden email]

12